NVVRT-Scriptieprijs 2018

Eline van Mossevelde is met haar masterscriptie “Het effect van een glasvezelversterkte composietopbouw op de fractuurweerstand en het faalgedrag van endodontisch behandelde premolaren” winnares geworden van de NVVRT Scriptieprijs 2018.
De winnende scriptie van Eline Mossevelde gaat over een onderwerp wat ons allemaal in de dagelijkse praktijk bezig houdt. Hoe krijg ik de beste restauratie na een endodontische behandeling. Dit is een belangrijke en wezenlijke vraagstelling.

Eline geeft in haar scriptie hier duidelijke richtlijnen voor en beschrijft goed hoe ze deze richtlijnen heeft onderbouwd. De uitvoering is wetenschappelijk heel verantwoord en statistisch goed begeleid. Het werk van Eline is belangrijk voor het wetenschapsgebied van de Restauratieve Tandheelkunde en levert een bijdrage die erg gewaardeerd wordt door de NVVRT. Ieder lid kan de scriptie (Mosselvelde_Masterscriptie.pdf) lezen en daarmee ook zien het hoge niveau van de scripties die binnen de faculteiten Tandheelkunde worden uitgevoerd.

Ook dit jaar waren de ingeleverde scriptie weer van een zeer hoog niveau en was het voor het Consilium Restauratieve Tandheelkunde een lastige klus de winnaar of winnares te selecteren.

Het is goed om de methodiek van selectie te publiceren en hier commentaar op te vragen zodat misschien een verbetering van de selectie methode mogelijk is.
De scripties worden beoordeeld door de leden van het Consilium. Dit jaar was een van de Consilium leden ook begeleider een ingezonden scriptie. Dit lid werd uitgesloten van de beoordeling en een lid van het Bestuur nam haar plaats in.

Elk beoordelend lid geeft zijn mening op basis van de volgende criteria:
· Wetenschappelijke inhoud van de scriptie
· Relevantie voor het vakgebied van de Restauratieve Tandheelkunde.
· Originaliteit en creativiteit van het onderzoek en de uitvoering
. Presentatie van de scriptie.
· Een totaal indruk die de scriptie maakt op de beoordelaar.
Op basis van deze criteria plaats iedere beoordelaar de scriptie op een lijst met de rangorde van de scripties . Deze lijsten worden door het secretariaat verzameld en op basis hiervan wordt een definitief oordeel gegeven. Dit oordeel is een punten volgens de volgende methodiek:
1e plaats 6 punten; gedeelde 1e plaats 5 punten
2e plaats 4 punten; gedeelde 2e plaats 3 punten
3e plaats 2 punten; gedeelde 3e plaats 1 punt
(Gedeelde plaatsen komen als een beoordelaar geen keuze maakt voor 1 scriptie op de 1e plaats maar twee of meer enz)

De winnares dit jaar had 21 punten, de 2e plaats had 20 punten en de 3e plaats 19 punten. Dit geeft weer hoe dicht bij elkaar de scripties in de beoordeling lagen.

De winnares krijgt een mooie prijs en bestaat uit een geheel verzorgde reis naar het EPA congres.
Namens het Consilium Restauratieve Tandheelkunde feliciteer ik Eline Mossevelde en ook haar begeleidster dr. Wietske Fokkinga.

Dr. Piet van der Kuij
Voorzitter Consilium Restauratieve Tandheelkunde